4 Kasım 2026 Çarşamba
siyaset
durusthaber.com

Bahçeli 19 İlçeyi Açıkladı: İl Olmaya Adaylar

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin “100 İl, 1000 İlçe” önerisinde Alanya, Tarsus, Bandırma ve Fethiye'nin de aralarında bulunduğu 19 ilçe yer aldı.

02 Kasım 2026 10:03321 görüntülenme
Paylaş:
Bahçeli 19 İlçeyi Açıkladı: İl Olmaya Adaylar

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “100 İl, 1000 İlçe” projesini yeniden gündeme taşıdı. Aralarında Alanya, Tarsus, Bandırma ve Fethiye’nin de bulunduğu 19 ilçenin il statüsüne kavuşturulmasını öneren Bahçeli, idari yapının yeniden düzenlenmesi ve yerel hizmetlerin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.



MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkgün gazetesine yaptığı açıklamalarda, “100 İl, 1000 İlçe” projesinin Türkiye’nin geleceğine yönelik bir büyüme stratejisi olduğunu ifade etti. Önerinin bölgesel kalkınmayı destekleyeceğini belirten Bahçeli, kamu hizmetlerinin daha etkin sunulması ve yerel ihtiyaçların doğru belirlenmesi açısından idari yapılanmanın yeniden ele alınması gerektiğini kaydetti.



19 İLÇENİN İL OLMASI ÖNERİLİYOR



Projede, Türkiye'nin farklı bölgelerinden 19 ilçenin il statüsüne kavuşturulması öneriliyor. İlçe seçimlerinde nüfusun yanı sıra ulaşım, üretim, tarım, turizm, ekonomik canlılık ve stratejik konum gibi kriterlerin dikkate alındığı belirtiliyor.



Bahçeli'nin açıklamasında il olması önerilen ilçeler şöyle sıralandı:





  • Marmara Bölgesi: Lüleburgaz, Bandırma




  • Ege Bölgesi: Fethiye, Akhisar




  • Akdeniz Bölgesi: Elbistan, Kozan, Alanya, Tarsus




  • İç Anadolu Bölgesi: Polatlı, Konya Ereğli




  • Karadeniz Bölgesi: Ünye, Vezirköprü, Zonguldak Ereğli




  • Doğu Anadolu Bölgesi: Erciş, Doğubayazıt, Ahlat




  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Ergani, Midyat, Siverek





Proje kapsamında ayrıca 78 yeni ilçe kurulması da öneriliyor. Yeni ilçelerin, yapılacak değerlendirmeler doğrultusunda kurulacak illere veya mevcut illere bağlanması planlanıyor.



KAMU HİZMETLERİNDE ETKİNLİK HEDEFLENİYOR



Bahçeli, önerilen idari yapılanmanın kamu hizmetlerine erişimi kolaylaştıracağını savundu. Eğitim, sağlık, güvenlik ve sosyal hizmetlerin vatandaşlara daha yakın noktalardan sunulmasının hizmet kalitesini artırabileceğini belirtti.



Büyükşehir belediyeleri ile ilçe belediyeleri arasındaki görev ve yetki alanlarının açık biçimde belirlenmesi gerektiğini ifade eden Bahçeli, yerel yönetimlerle ilgili temel mevzuatın yeniden düzenlenmesi çağrısında bulundu.



Bahçeli ayrıca il ve ilçe teşkilatlanmasının yeniden ele alınması, kamu personel rejiminin liyakat esasına göre yapılandırılması ve muhtarlık kurumunun güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.



İL OLMAK İÇİN HANGİ KRİTERLER ARANIYOR?



Bir ilçenin il statüsüne kavuşması konusunda nüfus ve coğrafi konumun yanı sıra ekonomik, sosyal ve altyapısal özellikler de önem taşıyor.



Değerlendirmelerde nüfusun en az 100 bin olması ve il merkezine en az 30 kilometre uzaklıkta bulunması gibi ölçütler öne çıkıyor. Bunun yanında ulaşım olanakları, altyapı kapasitesi, ekonomik gelişmişlik, stratejik konum ve kalkınma potansiyeli de dikkate alınabiliyor.



Ancak bu kriterlerin karşılanması, bir ilçenin kendiliğinden il olacağı anlamına gelmiyor. Yeni il kurulması için gerekli yasal ve idari süreçlerin tamamlanması gerekiyor.



TÜRKİYE'DE SON İL 1999'DA KURULDU



Türkiye'de mevcut idari yapıda 81 il bulunuyor. Son olarak 1999 yılında Düzce'nin il statüsüne kavuşmasıyla Türkiye'nin il sayısı 81'e yükseldi.



Bahçeli'nin daha önce de gündeme getirdiği “100 İl, 1000 İlçe” önerisi hayata geçirilirse ülkenin idari yapısında kapsamlı değişiklikler yaşanabilecek.



Öte yandan, 19 ilçenin il yapılmasına ve yeni ilçelerin kurulmasına ilişkin öneri, tek başına resmî karar veya kesinleşmiş bir düzenleme niteliği taşımıyor. Sürecin hayata geçirilmesi için ilgili yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor.

İlgili Haberler